Outdoor oblečenie znečisťuje životné prostredie

Malebné horské jazerá a zasnežené vrcholy – s takými fotkami sa o našu priazeň uchádza mnoho výrobcov outdoorového oblečenia. Ale chemické látky, ktoré sa používajú pre odevy na ochranu proti poveternostným vplyvom, znečisťujú životné prostredie. Takýto je záver nedávnej štúdií Greenpeace.

Čo majú s tým „skafandre“ a bundy odolné proti poveternostným vplyvom  spoločné? Často sa pri výrobe používajú polyfluoro zlúčeniny PFC. Tieto chemické látky (napr. Perfluoroktansulfonan) odpodzujú vodu, nečistoty a mastnotu a zároveň sú obzvlášť atraktívne pre priemysel, pretože sú ľahko spracovateľné.

Mimoriadne trvanlivé chemikálie

Ale totie zázračné vecičky majú aj svoju  negatívnu stránku: Vo vysokých dávkach PFC sú toxické pre ľudí a zvieratá a existuje podozrenie, že spôsobujú rakovinu. Okrem toho: PFC sú veľmi trvanlivé. Ich čas rozpadu v nižších vrstvách atmosféry je až 2.000 rokov.

Ľudské telo zachytáva tieto zlúčeniny tiež zbavuje sa ich len veľmi pomaly. Ak sú ľudia vystavení PFC dlhodobejšie, látka sa hromadí v organizme. Nie je to prekvapujúce, pretože PFCs sa prirodzene nevyskytuje v životnom prostredí.

Všetky vzorky pozitívne

Už dlhšie prevláda podozrenie, že PFC sa šíri v atmosfére, environmentálna organizácia Greenpeace  skúmala tento predpoklad v nedávnej štúdii. Na zvyšky PFC bol testovaný Sneh a voda v rámci ôsmich expedícií na troch kontinentoch. Vzorky zo všetkých desiatich krajín boli pozitívne, hovorí Nunu Kaller, hovorca Greenpeace Rakúska: „Aj keby sme sa niekedy našli iba stopy týchto látok, máme dôkaz, že:. PFC sú všade“ Vzorky, ktoré boli zhotovené v máji a júni tohto roku, zamestnanci Greenpeace testovali  nielen samotné životné prostredie, ale aj v externých laboratóriách.

Z Tibetu do Talianska

Chemikálie boli objavené na Tibetskej plošine v Číne ale aj v národnom parku Torres del – Paine v Patagónii – chemikálie boli zistené vo všetkých testovaných miestach. Najvyššie hodnoty vedci zistili v bezprostrednej blízkosti Rakúska: vo Vysokých Tatrách, v národnom parku Monti Sibillini v Talianských Apeninách a na jazerách Macun a Švajčiarskej prírodnej rezervácii. „Tieto fakty spôsobujú podozrenie, že v Rakúsku, majú tiež silné pôsobenie,“ hovorí Nunu Kaller.

Prenos PFC zlúčenín je spôsobený jednak výrobou  impregnovaného oblečenia, ale tiež tým, že  odevy sa nosia a derú. „To znamená, že spotrebiteľ sa nevedomky spolupodiela na tomto znečistení,“ hovorí hovorca pre spotrebiteľov Greenpeace Kaller.

Apelovať na spotrebiteľov a výrobcov

PFC sa nachádza v životnom prostredí.  Greenpeace sa preto zameriava na spotrebiteľov a producentov PFC obsahujúcich oblečenie, zámerne ustúpiť v používaní trvanlivých impregnačných prostriedkov. Alternatívy, šetrné k životnému prostrediu sú značky ako Paramo, Pyua, Rotauf, Fjällräven a R’ADYS  produkujú ich nepremokavé ošatenie úplne bez PFC.

Greenpeace chce aby vláda určila maximálne limitné množstvo, pretože väčšina PFC zlúčenín je extrémne odolná. V štúdií bolo zistené, že aj keby sa používanie chemikálií zastavilo, látky budú ešte stále stovky rokov v životnom prostredí.

zdroj: science.orf.at