Výstava – Architektúra a stavebné chaty v alpskom múzeu Austriahütte am Dachstein

Prístrešky Alpenverein, ktoré boli postavené pred viac ako 100 rokmi, vykazujú známky starnutia. Z toho vyplýva nutnosť vyrovnať sa s novými výzvami a príležitosťami prostredníctvom modernizácie alpských zrubov a chát. V tejto súvislosti Rakúsky Alpenverein prezentuje túto tému na výstavách v Mníchove a Innsbrucku prostredníctvom špeciálnej výstavy venovanej histórií vysokohorských prístreškov.

Výstavu bude možné navštíviť až do roku 2019 v chate Austriahütte im Alpinmuseum. Expozícia siaha až do času vzniku Rakúskych chát. Vernisáž sa konala 22. júna 2017, jej kurátorom bol DI Mag. Doris Hallama, ktorý je výskumný pracovník na katedre teórie a dejín architektúry, umenia a dizajnu TU Mníchov a prvý predseda Alpenvereinu profesor Friedrich Macher.

História a budúcnosť prístreškov

Aby sme sa mohli venovať téme „Ochranné prístrešky budúcnosti“, je potrebné k veci pristupovať komplexne a zaoberať sa históriou prístreškov a zároveň zohľadniť rôzne aspekty budovania stavieb vo všeobecnosti.

Prvá téma výstavy sa zaoberá dôležitosťou prístreškov a ich staviteľmi a pokračuje v oblasti rozvoja súvisiacich trás. Tretia oblasť je venovaná staveniskám a remeselníkom, ako aj konštrukčných vylepšení prístreškov a útulní. V ďalšom objekte výstavy

Prvá téma výstavy sa zaoberá významnými prístreškami a ich staviteľmi. To pokračuje v rozvoji o alpských pracovných oblastiach a alpského klubu Rakúska. Tretia oblasť je venovaná stavbám a remeselníkom, ale aj konštrukčným vylepšeniam útulní, a na ďalšej stanici chate Hüttenleben môžeme nájsť obrazovú časť výstavy.

Rozvoj a stavba útulní je od roku 1880 až po súčasnosť zdokumentovaná fotkami, obrázkami, modelmi a plánmi, ktoré sú znázornené na na časovej osi. Krása a špeciálnosť výstavy spočíva v ich objektoch. Líši sa od textu v tom, že chce okrem obsahu, ktorý sprevádza výstavu, dať návštevníkom oveľa viac a na tejto výstave sú k videniu aj umelecké diela, plány a prezentácie.

zdroj: alpenverein.at