Výstup na aktívnu sopku? S alpenverein, áno

Baranec, Bystrá, Baníkov, Ďumbier… sú naše lokálne najobľúbenejšie miesta. Keď cestujete a Vaším cieľom nie je zdolať 6000-covku, je určite príjemné preskúmať okolie zhora. Či už sú to hory v Rakúsku, Taliansku alebo Francúzku alebo kdekoľvek na svete je to jedna z najobľúbenejších aktivít.

Ak sa náhodou chystáte do Indonézie privíta Vás džungľa a mnoho hôr, z ktorých väčšina sú aktívne sopky. My sme sa na jednu z nich vybrali. Vraví sa, že odvážnym šťastie praje, ale treba brať v úvahu, že človek nikdy nevie…. Hlavne keď je to práve ostorov Bali a ostrov Lombok, kde sopečná aktivita za posledný rok a posledné mesiace bola veľmi vysoká.

Mt. Batur (Gunung Batur) 1,717 m je jedna z aktívnych sopiek, posledne zdokumentované erupcie boli v rokoch 1804 a v roku 2000. Výbuch, ktorým sa stal Mt. Batur viditeľným nad oceánom bol jeden z najväčších výbuchov na zemi.

Juho-východne od krátera/caldery sa nachádza jazero Lake Batur. Pozdĺž vrcholu sú 3 krátery a Batur sa v minulosti vyznačoval mierne až stredne tažkou výbušnou činnosťou niekedy sprevádzanou emisiami lávovej vlny. Lávové pole je možné vidieť pozdĺž jednej strany Baturu až dolu k dedine pri pohľade z Kintamani, mesta na juhozápadnom hrebeni Caldery.

Je smutné vidieť, že z Mt. Batur sa stala veľmi veľká atrakcia a lákadkalo pre turistov. Ak nevládzete máte možnosť zaplatiť si odvoz na cross-ke (motorke), ktorá Vás vyvezie pod vrchol.

Napriek tomu, že Batur je aktívny početné rady turistov potvrdzujú, že je to jedna stále z top možností výletov na Bali. Vo mne osobne zápasilo “ísť” s “neísť” ale tak nakoniec sme to museli preskúmať.

Ak sa nahcádzate kdekoľvek na ostrove, nie je problém vyhľadať šoféra, ktorý po Vás príde (vo veľmi skorej rannej hodinne cca 1.00-2.00 ráno) aby ste stihli východ slnka (v prípade pekného počasia) Okolo 4.00 sa dostanete do dedinky Caldera, kde začnete výstup. Šofér Vám zariadi sprievodcu, pretože sami sa hore vybrať nemôžete. Sprievodca Vám poskytne baterku alebo čelovku a povie, že hore Vám uvarí raňajky.

Na internetových stránka turistických agentúr sa dočítate, že celá túra trvá cca 2 hodiny a je strednej náročnosti. Tak, časovo to celkom sedí, možno 1,5 hod pre tých rýchlejších. Stúpate hore v neskutočnom teple, i keď dolu v dedine bolo len 19 stupňov, čo je veľký rozdiel oproti štandardným 28. Čím vyššie vystúpite, tým je tam väčšia zima. Určite treba náhradné oblečenie, ktoré Vás zahreje, pretože na vrchole je približne 14 st. celzia a približne hodinu čakáte na východ slnka.

Na Mt. Batur sa dá vystúpiť z troch rôznych miest. Po príchode hore vidíte tri vrcholy a turistov čakajúcich na východ slnka. Kým sa prezlečiete, lokálny sprievodca Vám už podáva teplý čaj a ide variť raňajky do skalnatého otvoru na sopke, kde stúpa para a on Vám tam pripraví vajíčka na tvrdo. K tomu jeden banánový sendvič a ani sa nenazdáte a slnko Vás pozdraví nádhernou hrou svetla.

Máte šťastie ak je inverzia a more oblakov sa pomaly začne presúvať a odkrývať vnútro krátera, džunglu a dedinky, ktoré v ňom sú. Oproti sa týči Mt. Agung a v diali je vidieť Mt. Rinjani na Lobmoku.

Na moment všetci ostanú ticho a počuť len modlidby a OM mantry z dediny, s ktorými ľudia začínajú každý deň ráno pri východe slnka. Tento moment sa Vám určite zapíše do pamäti.

Krátka prechádzka hrebeňom a môže sa ísť dolu. Slnko začne páliť a Vy sa opať musíte prezliecť. Cesta dolu je celkom zaujímavá, pretože chodníček je pokrytý popolom, tak miestami si treba dať pozor, ale nie je to nič náročné. Možno akurát trochu Vaše pľúcka dostanú zabrať.

Keď ste dolu, a pozriete sa naspať tak sa Vám bude zdať neuveriteľné, že ste boli hore.

Príslovia a tradície tu, hovoria, že hory sú pre Bohov a oceány pre zlých duchov. To, či sa vybrať hore si každý musí zodpovedať sám.

Každopádne, nezabudnete.